V košíku nejsou žádné položky.

Zkusit
5 zdravých grilovacích receptů pro BBQ sezónu

5 zdravých grilovacích receptů pro BBQ sezónu

Grilovací sezóna je v plném proudu a její vůně jsou neskutečné. Pokud je však u vás na prvním místě starost o kila, či neponecháváte jídelníček napospas svým rozmarům, nemáte to jednoduché. Trápit se netřeba – připravili jsme pro vás pár BBQ receptů bez nadměrné kalorické zátěže. 

Grilovací sezóna je v plném proudu a její vůně jsou neskutečné. Pokud je však u vás na prvním místě starost o kila, či neponecháváte jídelníček napospas svým rozmarům, nemáte to jednoduché. Trápit se netřeba – připravili jsme pro vás pár BBQ receptů bez nadměrné kalorické zátěže. 

1. Marinovaná grilovaná zelenina

Grilované masíčko je delikatesa, ale i zelenina na grilu může být skvělá. Pokud ji správně namarinujete a připravíte, božsky si na ní pochutnáte bez toho, aby to negativně ovlivnilo vaše křivky.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku sójové omáčky,
  • 2 stroužky česneku, nasekat
  • 1 ČL černého pepře,
  • 2 nakrájené papriky,
  • 2 nakrájené cukety,
  • 1 hrnek hub (žampiony, hřiby…) 
  • 1 červená cibule
  • 2 PL hořčice.

Příprava:

Smíchejte sójovou omáčku, česnek, hořčici a pepř. Do vzniklé marinády naložte zeleninu a houby, dobře promíchejte a nechte odležet alespoň 30 minut (každých 10 minut jemně promíchejte).

Vezměte dřevěné špejle a namočte je do vody (zabrání to jejich spálení po dobu grilování).  Potom na ně střídavě napichujte zeleninu. Když to máte hotové, vložte vzniklé špízy na gril. Opékejte asi 3 minuty z každé strany; okraje musí byť křupavé a zeleninka uvnitř měkká.

2. Grilované švestky s prosciutto, gorgonzolou a rozmarýnou

Už jen u toho názvu se vám sbíhají sliny, co? Tohle je jeden z nejlahodnějších (pokud ho správně připravíte, tak i nejlehčích) grilovaných pokrmů, jaké kdy ochutnáte – a na hamburger si pak ani nevzpomenete.

Ingredience:

  • 2 švestky, vypeckované a nakrájené na ,
  • Extra panenský olivový olej,
  • 8 ČL sýru gorgonzoly
  • 16 plátků prosciutta (parmské šunky)
  • 16 malých větviček čerstvého rozmarýnu.

Příprava:

Potřete švestky olivovým olejem a uložte je na rozpálený gril. Pár minut je za občasného otáčení opékejte, potom je sundejte z grilu a nechte vychladnout. Na každou švestku dejte trošku gorgonzoly a zabalte ji do plátku prosciutta. Celý balíček propíchněte větvičkou rozmarýnu a na chvíli vraťte zpět na gril. Po opečení sundejte z grilu a podávejte. 

3. Burgery z bílých fazolí

Pokud máte opravdu neodolatelnou chuť na burger, ale nechcete hřešit vůči svému předsevzetí zdravě se stravovat, není situace beznadějná. Lahodné zeleninové karbanátky chutnají skoro tak dobře, jako masové, obzvláště pokud je správně připravíte a dochutíte. Příliš to však nepřehánějte s majonézou a se sýrem – mají dost kalorií na to, aby v okamžiku nabourali váš dietní jedliček. 

Ingredience:

  • 1 hrnek strouhanky,
  • 1 konzerva bílých fazolí,
  • Špetka soli,
  • 2 PL jablečného octa,
  • 3 PL olivového oleje,
  • Česnekový prášek,
  • Černý pepř

Příprava:

Všechny suroviny důkladně smíchejte a vyformujte malé karbanátky. Dejte je na gril a opékejte, dokud okraje nezhnědnou. Potom je sundejte z grilu, nechte trochu vychladnut a naservírujte burgery se svým oblíbeným dresinkem a oblohou.

4. Grilované rybí tacos

Mexické tacos patří mezi nejpopulárnější pochoutky na světě – a má to svůj důvod. Skvěle chutnají, lehce se připravují, dají se jíst rukama a můžete je naplnit, čímkoliv chcete. Pokud však chcete zůstat věrni zdravé stravě, jednoduše do nich dejte grilované ryby a kopu zeleniny.

Ingredience:

  • Bílá ryba,
  • Šťáva ze dvou limetek,
  • 1 ČL černého pepře
  • 1/4 ČL česnekového prášku,
  • 1/2 ČL soli,
  • Nasekaný salát,
  • Nakrájená rajčata,
  • Nakrájená cibule
  • Guacamole,
  • Taco placky.

Příprava:

Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu, pepř, česnek, sůl a přidejte rybu. Směs nechte chvilku marinovat – přibližně 15 minut. Mezitím si můžete připravit ostatní suroviny: nasekejte salát, nakrájejte rajčata, cibuli a dejte to stranou. Dejte rybu na gril a opékejte ji, dokud není maso pevné a lehce zbarvené. Naplňte taco placky salátem, rajčaty, cibulí a nakonec přidejte grilovanou rybu. Můžete je dochutit guacamole nebo jiným dresinkem dle svého uvážení, ale pokud nechcete, aby měl váš pokrm příliš kalorií, zvolte raději lehčí variantu.

5. Grilovaný banana split

Banana split patří mezi nejpopulárnější dezerty, ale znáte jeho grilovanou verzi? Samozřejmě, připravuje se bez zmrzliny. Chutná fantasticky a máte ji hotovou téměř okamžitě, takže byste to rozhodně měli zkusit. A protože jde v podstatě jen o ovoce, nemůže to nijak ohrozit vaši figuru, nebo ne?

Ingredience:

  • Banány,
  • Čokoládové hoblinky, strouhaný kokos, nasekané oříšky…

Příprava:

Rozřezejte horní část každého banánu (neoloupaného) a nadzvedněte, abyste se dostali k vnitřku. Do otvoru můžete přidat své oblíbené přísady: kousky čokolády, strouhaný kokos, oříšky anebo cokoliv jiného, co si myslíte, že bz se mohlo k banánu hodit. Potom banány dejte na rozehřátý gril a opékejte je, dokud nejsou vevnitř měkké a zvenku černé. Sundejte z grilu a opatrně oloupejte – anebo si jednoduše vezměte lžičku a vyjezte pochoutku rovnou ze slupky.