V košíku nejsou žádné položky.

Zkusit

Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín

Jehněčí ramínko se sušeným ovocem, mandlemi a kořením á la marocký tažín
Ingredience:
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1½ lžíce mleté lahůdkové papriky
  • 1½ lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 jehněčí ramínko (cca 1,1 kg), očištěné a zbavené tuku, nakrájené na kostky
  • 2 velké cibule nakrájené na drobno
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 550 ml rajčatové šťávy nebo 2 lžíce rajského protlaku smíchaného s 200 ml vody
  • 1 plechovka (400 g) krájených loupaných rajčat
  • 100 g sušených meruněk překrájených na půl
  • 50 g datlí překrájených na půl
  • 50 g rozinek nebo sultánek
  • 80 g plátků mandlí
  • 1 lžička snítek šafránu namočených ve studené vodě
  • 600 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
Příprava:

Tradiční jídlo berberů tažín patří mezi nejznámnější marocké pokrmy. Získá si vás lahodným šťavnatým masem a sametovou kořeněnou omáčkou a spoustou dalších výtečných ingrediencí. Dá se uvařit jak z jehněčího, tak i hovězího masa.

Ve větší míse smíchejte kajenský a černý pepř, papriku, zázvor, kurkumu a skořici. Polovinou směsi obalte na kostky nakrájené jehněčí. Přikryjte a nechce odpočívat v lednici nejlépe přes noc, aby maso násáklo vůni koření. Druhou polovinu koření uschovejte.

Toubu předehřejte na 150 °C. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nasekanou cibulku a zbývající směs koření. Cibulku restujte až zesklovatí. Na poslední 3 minuty přidejte česnek. Přidejte maso a orestujte ho po všech stranách, až hezky zhnědne. Přilijte vývar, rajčaťovou šťávu a krájená rajčata. Pak přidejte půlené meruňky a datle, rozinky, část mandlí, šafrán a med. Přiveďte k varu a následně celou směs přendejte do pekáče Delimano Family 3 v 1. Přikryjte víkem, dejte do rozehřáté trouby a pomalu vařte po dobu 2 - 2½ hodin. Maso pravidelně kontrolujte, případě celou směs promíchávejte. Správně uvařené jehněčí by mělo být měkké a šťavnaté.

Servírujte posypané koriandrem, petrželkou a zbytkem mandlí. Jako ideální příloha se hodí kuskus, rýže i vařená cizrna.

Autor : Adéla, http://www.bbc.co.uk/