V košíku nejsou žádné položky.

Zkusit

Pravá Svatomartinská pečená husa

Pravá Svatomartinská pečená husa
Ingredience:
  • husa o hmotnosti 3–4kg     
  • sůl, kmín   
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 1 hrst švestek
  • horká voda na podlévání
Příprava:

Málokdo si umí představit víkend kolem 11. listopadu bez Svatomartinské husy a také bez dobrého Svatomartinského vína. Tento svátek symbolizuje ukončení podzimních měsíců a pomalu oznamuje příchod zimy a blížící se Vánoce. Myslíte, že upéct husu dá hodně práce? Mýlíte se! Zkuste to s námi podle jednoduchého, ale osvědčeného receptu.

Husu omyjeme a důkladně ze všech stran prosolíme a posypeme kmínem. Do břišní dutiny vložíme jablko, které jsme pokrájeli na dílky. Husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a necháme přes noc uležet, aby maso nasáklo sůl. Druhý den podlijeme husu naběračkou vody a vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C. Pečeme minimálně 4 hodiny, během pečení podléváme. Délka pečení se odvíjí od hmotnosti husy - na kilo váhy je třeba počítat přibližně s 1 hodinou pečení. Na posledních 20 minut sundáme víko, přidáme pokrájené hrušky a švestky a dopékáme na zhruba 200 °C. Jako přílohu zvolte klasiku - červené a bílé zelí, knedlík a samozřejmě Svatomartinské víno :)

Autor : Míša, Delimano