V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

10 tipů pro skvělé grilování

Věděli jste, že Češi jsou přeborníci v grilování? Z průzkumů vyplynulo, že 98 % populace má s grilováním zkušenosti a každý čtvrtý Čech griluje až 10krát ročně. Podívejte se s námi společně na 10 tipů pro správné grilování. Od teď budete BBQ mistři! 

  1. Pokud nechcete při grilování zbytečný kouř, nepotírejte olejem rošt, ale přímo maso
  2. Před grilováním nechte gril pořádně rozehřát. Jako fakt pořádně!
  3. Před grilováním maso zbytečně nemyji, stačí otřít vlhkou utěrkou.
  4. Maso vyndejte z lednice alespoň 5 hodin před zpracováním a nechte ho dojít na pokojovou teplotu. Nejlépe pod utěrkou. Pokud byste ho dali na gril studené, tak by došlo k teplotnímu šoku a maso by ztuhlo.
  5. Maso, zeleninu i ryby marinujte dostatečně dopředu a v chladu. Chuť bude mnohem výraznější. Nezapomeňte, že se solí vždy až když je maso hotové.
  6. Maso otáčejte kleštěmi, propíchnutím vidličkou by z něj šťáva vytekla. A to by byla velká ztráta.
  7. Ryby griluji pokud možno celé, používám speciální košíky, aby se jemné maso ryb nerozpadlo.
  8. Tvrdší druhy zeleniny před grilováním máčím 15 minut ve studené vodě, aby zelenina zůstala křehká.
  9. Maso raději nenaklepávejte, narušíte tím svalová vlákna, v nichž je šťáva, která by rychle vytekla a maso by zůstalo tuhé.
  10. Po grilování položte maso na dřevěné prkénko a nechte ho 3–4 minuty odpočívat. Během této doby dojde k rozprostření šťávy ze středu masa, kam se stáhla tepelným nárazem, do celého kousku. Při krájení masa pak už žádná šťáva nevytéká.

 

TIP:  Pokud si nejste jisti, jestli se vám steak povedlo dostatečně propéct a nemáte po ruce teploměr na maso, pak ho podrobte testu bříškem prstu. Jeho technika je snadná. Rare (syrový) steak se prozradí tím, že do něj snadno zaboříte bříško prstu, reliéf se však za chvíli vrátí do původní podoby. Stupeň medium (středně propečený) vás už nepustí tak hluboko. Well done (propečený) bude vzdorovat jakýmkoli pokusům o změnu, ten je prostě už hotový.