V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

Dýňová sezóna je tady!

Dýně jsou neodmyslitelně spojeny s podzimem. Velké  i malé, kulaté, oválné, hladké či kostrbaté... Pokud se vám letos úroda vydařila, baví vás vykrajování dýní, nebo byste prostě jen chtěli zkusit něco nového – máme pro vás pár receptů na dýňovou polévku!

Dýně jsou neodmyslitelně spojeny s podzimem. Velké  i malé, kulaté, oválné, hladké či kostrbaté... Pokud se vám letos úroda vydařila, baví vás vykrajování dýní, nebo byste prostě jen chtěli zkusit něco nového – máme pro vás pár receptů na dýňovou polévku!

Při zpracování dýně nezapomeňte na semínka, stačí je usušit, oloupat, orestovat – a hned máte čím zdobit polévku!

 

Krémová polévka z červené čočky a dýně

Ve velkém hrnci rozehřejte olej, restujte cibuli dokud nezačne zlátnout, přidejte česnek, kostičky dýně, čočku a tymián – zalijte horkým vývarem, dochuťte, přiklopte a nechte vařit 20-25 minut, dokud není čočka a dýně zcela měkká.

Mezitím si připravte dýňová semínka – osmahněte je na trošce oleje. Poté je rozprostřete na papírový ubrousek, aby se přebytečný olej vsákl.

Umixujte polévku do hladka, přidejte zakysanou smetanu a zamíchejte. V případě potřeby ještě dochuťte.

Potřebujete:

PL olivového oleje

2 nadrobno nakrájené cibule

2 stroužky česneku – na drobno

Cca 800 g očištěné dýňové dužiny

100 g červené čočky (půlené)

½ svazečku tymiánu – odrhnuté lístky + pár snítek na ozdobu

1l horkého zeleninového vývaru

50g zakysané smetany + trocha na ozdobu

Thajská dýňová polévka

Předehřejte troubu na 180-200 stupňů – vložte dýni do pekáče s olejem a nechte 30 minut péci, dokud nezměkne a není do zlatava.

Zbývající olej dejte společně se zázvorem, cibulí a lemongrasem (citronovou trávou) do hrnce – osmahněte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte curry pastu – hřejte další minutu – pak přidejte opečenou dýni, 3 polévkové lžíce kokosového mléka a vývar.  Přiveďte hrnec k varu, vařte 5 minut a následně vyberte lemongrass.  Vařte ještě několik minut, následně umixujte do hladka. Dochuťte solí, pepřem, limetkou a cukrem. Podávejte podle chuti  ozdobené zbývajícím kokosovým mlékem a chilli.

Potřebujete:

1,5 kg očištěné a nakrájené dýňové dužiny

4 pl slunečnicového oleje

1 nakrájená cibule

1 pl nastrouhaného čerstvého zázvoru

1 lemongrass vcelku, naklepaný, aby pustil aroma

3-4 pl Thai Red Curry pasty

400 ml kokosového mléka

850 ml zeleninového vývaru

Šťáva z limetky a cukr na dochucení

1 chilli paprička na plátky (ozdoba – dle chuti)