V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

Kaštanové recepty

Ještě před tím, než se příroda uloží k zimnímu spánku, velkoryse k nám vyšle lahodného posla zimy – kaštany. Nutriční a aktivní látky kaštanů urychlují krevní oběh a pomáhají nám v přechodném období, kdy se naše tělo připravuje na chladnější teploty.

Ještě před tím, než se příroda uloží k zimnímu spánku, velkoryse k nám vyšle lahodného posla zimy – kaštany. Nutriční a aktivní látky kaštanů urychlují krevní oběh a pomáhají nám v přechodném období, kdy se naše tělo připravuje na chladnější teploty.

Nejoblíbenější jsou pečené kaštany, po kterých následují kaštany vařené. Ve francouzské kuchyni se používají vařené a oloupané kaštany jako příloha k zeleninovým a masovým specialitám nebo se z nich vyrábí oblíbená kaštanová polévka. Zveme vás k vyzkoušení několika specialit.

Kaštanová krémová polévka

Přísady:

  • 1 cibule (malá)
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g kaštanů
  • 2 ks brambor
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 1 špetka soli, pepře, muškátového oříšku

Příprava:

  1. Oloupejte kaštany a uvařte je ve vývaru spolu s bramborami.
  2. Přidejte rychle osmaženou cibulku.
  3. Propasírujte polévku, přidejte smetanu a koření.
  4. Vařte několik minut a podávejte.
  5. Polévku podávejte s opečenými kostičkami chleba.

Dušené maso s kaštany

Přísady:

  • 250 g kaštanů
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny, bez tuku
  • 500 g hovězího masa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 550 ml zeleninového vývaru

Příprava:

  1. Kaštany pečte 15 minut v troubě při teplotě 220°C a pak je oloupejte.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemno, slaninu nakrájejte na kostky.
  3. Hovězí maso nakrájejte na kostky po 2 cm.
  4. Rychle osmažte slaninu, sundejte ji ze sporáku a postupně orestujte maso. Spolu s masem osmažte i cibuli.
  5. Přidejte bobkový list, sůl, pepř, slaninu a vývar.
  6. Zakryjte pokrm pokličkou a vložte ho do trouby, kde ho nechte dusit 1,5 hodiny při 200°C. Přidejte kaštany a pečte dalších 15 minut.
  7. Ochuťte maso solí, pepřem a muškátovým oříškem. Okamžitě podávejte.

Kaštanové muffiny

Přísady:

  • 150 g mouky
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g čokolády (strouhané)
  • 150 ml čokoládového likéru
  • 50 g kaštanů (mletých)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky prášku na pečení
  • 180 g másla
  • 1 špetka soli

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a do formy na muffiny vložte papírové košíčky.
  2. V misce smíchejte mouku, prášek na pečení, jedlou sodu a sůl.
  3. V další misce ušlehejte vajíčka, cukr, vanilkový cukr a sůl.
  4. K vajíčkům přidejte máslo, mleté kaštany, čokoládu a likér. Vše přidejte ke směsi s moukou.
  5. Těsto nalijte do papírových košíků a pečte přibližně 20 minut.

Ozdobte muffiny šlehanou smetanou a/nebo směsí z rozmačkaných kaštanů či kaštany mletými.