V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

Na léto: polévky bez vaření

Existují polévky, při jejichž přípravě musíte strávit spoustu času u sporáku. A pak jsou „polévky“, které se vařit vůbec nemusí. Díky tomu se stávají bohatým obohacením jídelníčku v létě. Představujeme vám tři studené polévky na léto, které zcela neodpovídají klasické představě polévky, ale jsou vel

Existují polévky, při jejichž přípravě musíte strávit spoustu času u sporáku. A pak jsou „polévky“, které se vařit vůbec nemusí. Díky tomu se stávají bohatým obohacením jídelníčku v létě.

Představujeme vám tři studené polévky na léto, které zcela neodpovídají klasické představě polévky, ale jsou velmi zdravé, a dají se snadno a rychle připravit. Nezapomeňte na čerstvé bylinky, sýr feta, uzenou šunku, sýry…

1. Okurková polévka

Přísady:

  • okurky ... 500 g
  • česnek ... 2 stroužky
  • jogurt ... ½ litru
  • olivový olej ... 2 lžíce
  • sůl
  • pepř
  • máta peprná

Příprava:

  1. Oloupejte okurky, nastrouhejte je, a pokud chcete, odstraňte semínka. Jemně je sceďte.
  2. Smíchejte je (v mixéru nebo ručně) se dvěma stroužky rozmačkaného česneku, přibližně půl litrem jogurtu a dvěma lžícemi olivového oleje.
  3. Ochuťte solí, pepřem a nasekanou mátou.

2. Avokádová polévka

Přísady:

  • čerstvé avokádo ... 3 kusy
  • zeleninový vývar ... ½ litru
  • citronová šťáva ... 1 citrón
  • kysaná smetana ... několik lžic
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • máta peprná
  • petržel

Příprava:

  1. Rozmačkejte čerstvá avokáda a v mixéru je smíchejte se zeleninovým bujónem.
  2. Vmíchejte do směsi šťávu z jednoho citrónu, přidejte několik lžiček kysané smetany, soli, pepře, a pokud chcete, můžete přidat jemně nasekaný stroužek česneku.
  3. Posypte koprem, mátou nebo petrželí.

3. Gazpacho

Přísady:

  • chléb ... 100 g
  • rajčata ... 1 kg
  • cibule ... 1 ks
  • okurka ... 1 ks
  • sladká paprika ... 1 ks
  • stroužek česneku ... 2 ks
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • ocet

Příprava:

  1. Nalijte na chléb trochu studené vody. Oloupejte rajčata, cibuli a okurku, nakájejte je a dejte je do mixéru.
  2. Odstraňte z chleba přebytečnou vodu a promíchejte ho s pokrájenou sladkou paprikou a česnekem a vše rozemelte.
  3. Ochuťte polévku solí a pepřem, přidejte trochu olivového oleje a octa.