V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

Ochutnejte medvědí česnek

Medvědí česnek má několik léčivých vlastností. Mimo jiné zlepšuje činnost žaludku a tračníku, má antiseptické účinky, snižuje vysokou horečku, pročišťuje celé tělo, snižuje krevní tlak a dělá spoustu dalších věcí.

Medvědí česnek má několik léčivých vlastností. Mimo jiné zlepšuje činnost žaludku a tračníku, má antiseptické účinky, snižuje vysokou horečku, pročišťuje celé tělo, snižuje krevní tlak a dělá spoustu dalších věcí.

Je možné ho přidávat k vařenému i syrovému jídlu, do různých pomazánek vyrobených z kysané smetany, čerstvých sýrů, tofu, nebo můžete jeho čerstvé listy přidávat do salátů… Dá se používat i jako koření – možností je spousta.

Krémová polévka s medvědím česnekem a polévkovými kuličkami

Přísady:

  • trocha soli
  • trocha muškátového oříšku
  • trocha smetany na vaření
  • 1 miska listů medvědího česneku 2 lžíce bešamelové omáčky
  • několik lžiček kuliček do polévky

Příprava:

  1. Listy medvědího česneku pořádně umyjte.
  2. Nakrájejte je a uvařte je ve vroucí vodě (v přibližně 3 dl vody).
  3. Uvařené listy medvědího česneku rozmíchejte s pomocí mixéru.
  4. Přidejte trochu soli, muškátový oříšek, 2 lžíce bešamelové omáčky a smetanu na vaření, vše dobře promíchejte.
  5. Vařte další dvě minuty a pak sundejte z plamene.
  6. Polévku nalijte na talíře, posypte ji několika lžičkami polévkových kuliček. Ozdobte smetanou a podávejte.

Kuskus s medvědím česnekem a sušenými rajčaty

Přísady:

  • trocha olivového oleje
  • trocha soli
  • 2,5 dl vody
  • 2 sběračky kuskusu
  • několik listů medvědího česneku
  • několik kousků sušených rajčat v oleji

Příprava:

  1. Přiveďte vodu k varu a přidejte kuskus. Vše vařte přibližně 5 minut a pak sundejte z plamene.
  2. Mezitím zahřejte olej na pánvičce a poduste na něm nakrájené listy medvědího česneku a sušená rajčata.
  3. Vše duste asi 10 minut a pak přidejte uvařený kuskus. Přidejte sůl a řádně promíchejte.
  4. Podávejte na dezertních talířích spolu s rajčaty plněnými masem a grilovanou vepřovou kotletou.

Vepřové kotlety na medvědím česneku s uzenou šunkou a uzeným sýrem

Přísady:

  • 1 cibule
  • trocha soli
  • 3 stroužky česneku
  • ½ dl bílého vína
  • sušená paprika
  • 3 vepřové kotlety
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 plátky uzené šunky
  • 3 plátky uzeného sýra se šunkou
  • několik sušených rajčat v oleji
  • několik čerstvých listů medvědího česneku
  • trocha tymiánu, zázvoru, rozmarýnu a bazalky
  • trocha sladkokyselé omáčky

Příprava:

  1. Posolte vepřové kotlety a potřete každou lžičkou hořčice. Opečte kotlety po obou stranách na pánvi s horkým olejem.
  2. Přidejte všechno koření, nakrájenou cibuli a nakrájená sušená rajčata.
  3. Opékejte 10 minut, kotlety obracejte.
  4. Přidejte víno, nakrájený česnek a vše duste dalších 10 minut.
  5. Než dušení dokončíte, položte na každou kotletu plátek uzené šunky a uzeného sýra.
  6. Nechte na mírném plamenu další dvě minuty a pak kotlety vyndejte.
  7. Na každý talíř dejte pár lístků medvědího česneku a položte na ně vepřové kotlety. Nakonec posypte kotlety dalšími listy medvědího česneku. Přidejte kysanou smetanu a podávejte.

Autorka: Tina Jan