V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

Bramborové noky se šalvějí a sýrem pecorino

Ingredience:

Suroviny na 4 porce:

• 500g neloupaných brambor podobné velikosti

• 1 malé vejce, lehce rozšlehané

• nastrouhaný čerstvý muškátový oříšek (volitelné)

• 55g hladké mouky (možná budete potřebovat o něco více) a trochu mouky na kuchyňský povrch

• 50-70g nesoleného másla

• hrst šalvějových listů

• ¼ červené papriky (volitelné)

• čerstvě nastrouhaný sýr pecorino

Příprava:

• Uvařte brambory ve vroucí vodě do změknutí (nevařte je příliš, nebo se brambory rozpadnou, a to byste nechtěli).

• Slijte brambory a nechte je v hrnci, přikryjte je čistou utěrkou a nechte je 2-3 minuty na nízkém plameni. Takto je trochu vysušíte, aby měly lehčí a nadýchanější konzistenci. (Také můžete brambory pár minut vysušit v troubě, pokud chcete.)

• Jakmile brambory trochu vychladnou, abyste s nimi mohli pracovat, ale přitom jsou pořád teplé, oloupejte je a rozmačkejte je pomocí mačkadla nebo šťouchadla do mísy.

• Přidejte vajíčko, muškátový oříšek a trochu koření a lehce promíchejte (čím méně je budete opracovávat, tím lépe). Poté přidejte tolik mouky, kolik je potřeba, abyste z brambor vytvořili těsto. Lehce poprašte pracovní plochu moukou. Odlomte si kousek těsta a vyválejte z něj váleček ve tvaru párku, přibližně o tloušťce vašeho palce. Nakrájejte ho na 2,5cm noky.

• Lehce zatlačte na každý nok vidličkou, díky tomu na nich bude máslová omáčka lépe držet a získají tak lepší chuť. Pokládejte noky na lehce pomoučený plech a pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto.

• Rozpusťte máslo v hluboké pánvi a když začne pěnit, hoďte do něj listy šalvěje a červenou cibuli (volitelné). Povařte na velmi mírném plameni.

• Uvařte noky v mírně vroucí osolené vodě (pokud se bude voda hodně vařit, noky se mohou rozpadnout). Jakmile budou téměř uvařené, vyplavou ke hladině.

• Napočítejte do 30, poté je naberte pomocí naběračky s otvory, lehce oklepejte přebytečnou vodu a vložte je rovnou do hluboké pánve.

• Přidejte do hluboké pánve malou naběračku vody, ve které se vařily noky (cca 50 ml), a nechte ji vyvařit, přitom třeste pánví, aby se noky pokryly máslovo-šalvějovou omáčkou.

• Osolte a dochuťte čerstvě namletým černým pepřem. Podávejte s křupavou šalvějí a sýrem pecorino.

Autor : Delimano