Dýňová polévka
- Ingredience:
-
- 2 pl olivového oleje
- 2 nadrobno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku – na drobno
- 800 g očištěné dýňové dužiny
- 100 g červené čočky (půlené)
- ½ svazečku tymiánu – odrhnuté lístky + pár snítek na ozdobu
- 1l horkého zeleninového vývaru
- 50g zakysané smetany + trocha na ozdobu
- Příprava:
-
Rychlá a snadná příprava činí z této polévky ideální volbu, máte-li zrovna chuť na sytou, ale přitom zdravou polévku.
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vhoďte cibuli a restujte, dokud nezačne zlátnout, přidejte česnek, kostičky dýně, čočku, tymián – zalijte horkým vývarem, dochuťte, přiklopte a nechte vařit 20-25 minut, dokud není čočka a dýně zcela měkká.
Mezitím si připravte dýňová semínka – osmahněte je na trošce oleje. Poté je rozprostřete na papírový ubrousek, aby se přebytečný olej vsákl.
Umixujte polévku do hladka, přidejte zakysanou smetanu a zamíchejte. V případě potřeby ještě dochuťte.