Falafel bez smažení
Čas vaření:
30 min
Čas přípravy:
12 hod
- Ingredience:
-
- 1 hrnek suché nevařené
- 1/2 hrnku nasekané čerstvé petržele
- 1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 hrnku na drobno nasekané bílé cibule
- 3 stroužky rozdrceného česneku
- 1 čl mletý římský kmín
- 1/2 čl soli
- 1/2 čl prášku na pečení
- 2 čl šťávy z citronu
- 3 pl olivového oleje
- Příprava:
-
- Dejte cizrnu do velkého hrnce a zalijte je vodou tak, aby hladina byla o 10cm výše (nabobtná během vaření přibližně 3x). Nechte přes noc namáčet (12 až 24 hodin) – po namočení byste měli být schopni rozloupnout kuličku mezi prsty. Předvařenou cizrnu nepoužívejte – kuličky by se vám rozpadly.
- Cizrnu slejte a nechte pořádně odkapat, poté dejte do mixéru společně s petrželí, koriandrem, česnekem, římským kmínem, solí, práškem do pečiva a citronovou šťávou. Mixujte tak, aby vznikla hrubší směs – nikoliv do hladka! Zkuste udělat kuličku – měla by držet pohromadě. Ochutnejte a případně dosolte.
- Předehřejte troubu na 190°C a přichystejte si plech s pečícím papírem – ten pomažte polovinou oleje.
- Z hmoty vytvořte kuličky o průměru cca 4 cm , které následně lehce zmáčněte do tvaru placičky. Falafel pokládejte na pečící papír a nakonec je potřete z vrchu zbytkem olivového oleje. Pečte 15 minut, poté obraťte a pečte ještě 10 minut, dokud nejsou placky dozlatova. Servírujte v pita chlebu s tahini a zeleninou, je to ideální zdroj bílkovin.