V košíku nejsou žádné položky.

Vyzkoušejte

Ratatouille

Ingredience:

Suroviny na 8 procí

• 1 velký lilek (570 g), nakrájený na malé kostičky

• sůl

• 6 lžic extra virgin olivového oleje a trochu na podávání

• 2 středně velké cukety (asi 450 g)

• nakrájené na kostičky

• 1 středně velká žlutá cibule, nasekaná najemno

• 1 červená, oranžová nebo žlutá paprika, nakrájenána kostky

• 5 velkých stroužků česneku, nasekaných

• 5 velkých zralých rajčat (800 g)

• nakrájených na kostičky, se šťávou

• 1 lžíce rajčatového protlaku

• 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu a trochu na ozdobu

• 3/4 lžičky cukru

• ¼ lžičky drcených chilli papriček – vločky (volitelné)

• 3 lžíce nasekané čerstvé bazalky

Příprava:

TIP

Pokud je to možné, pokuste se připravit ratatouille alespoň den dopředu – stejně jako u většiny dušených pokrmů se chuť zlepší poté, co hoe necháte trochu uležet v ledničce. Zbytky lze skladovat v lednici v utěsněné nádobě až 5 dní nebo v mrazáku až 3 měsíce, takže si můžete dopřát chuť léta, i když venku zrovna panuje chladnější počasí.

PŘÍPRAVA

• Nahřejte 3 lžíce olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni. Přidejte lilek a ¼ lžičky soli. Vařte za častého míchání do změknutí a dokud nezačne lilek zlátnout, 10 až 12 minut. Přesuňte ho na talíř a odložte si ho stranou.

• Přidejte další lžíci oleje do pánve (nemusíte ji čistit). Přidejte cuketu a vařte za častého míchání do změknutí a zkřehnutí, 3 až 4 minuty. Ochuťte ¼ lžičkou soli, přesuňte na talíř a dejte stranou.

• Přidejte do pánve dvě lžíce oleje, cibuli a papriku. Opékejte za častého míchání přibližně 5 minut. Přidejte česnek a opékejte ještě asi 3 minuty. Nenechte je zhnědnout.

• Přidejte rajčata se šťávou, rajčatový protlak, tymián, cukr, chilli vločky (pokud chcete) a 3/4 lžičky soli. Vařte za občasného míchání, dokud se rajčata nerozpadnou na omáčku, 8 až 10 minut.

• Přidejte do pánve opečený lilek, přiveďte k mírnému varu, poté snižte teplotu a nechte mírně vřít, bez pokličky, přibližně 10 minut nebo dokud lilek nezměkne.

• Přidejte cuketu a vařte ještě 1 až 2 minuty nebo dokud není celé jídlo prohřáté. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.

• Posypte čerstvou bazalkou a tymiánem, podle chuti můžete pokapat trochou olivového oleje a podávejte teplé nebo vychlazené.

Autor : Delimano