Thajská dýňová polévka
- Ingredience:
-
- 1,5 kg očištěné a nakrájené dýňové dužiny
- 4 pl slunečnicového oleje
- 1 nakrájená cibule
- 1 pl nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lemongrass vcelku - naklepaný aby pustil aroma
- 3-4 pl Thai Red Curry pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 850 ml zeleninového vývaru
- Šťáva z limetky a cukr na dochucení
- 1 chilli paprička na plátky (ozdoba – dle chuti)
- Příprava:
-
Dýňová polévka s chutí a vůní exotického Thajska vás i během sychravých podzimních dnů rozehřeje.
Předehřejte troubu na 180-200 stupňů – vložte dýni do pekáče spolu s trochou oleje a nechte 30 minut péci, dokud nezměkne a není do zlatava.
Zbývající olej dejte společně se zázvorem, cibulí a lemongrasem (citronovou trávou) do hrnce – osmahněte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte curry pastu – hřejte další minutu – přidejte opečenou dýni, 3 polévkové lžíce kokosového mléka a vývar. Přiveďte hrnec k varu, vařte 5 minut a následně vyberte lemongrass. Vařte ještě několik minut, následně umixujte do hladka. Dochuťte solí, pepřem, limetkou a cukrem.
Podávejte podle chuti ozdobené zbývajícím kokosovým mlékem a chilli.